Privacy op deze website

We verzamelen en verwerken uw gegevens op deze website om te zien hoe de website wordt gebruikt. Als u akkoord bent, zullen we uw gegevens voor analysedoeleinden verzamelen en gebruiken. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.

Privacybeleid

Manage services

Tekst toelichting begrippen

Onderstaande tekst kunt u gebruiken in uw communicatie richting het bedrijfsleven. Let op. De teksten op deze website worden regelmatig aangepast. 

Omgevingsvisie

Een omgevingsvisie is de integrale langetermijnvisie van een bestuursorgaan voor de hele fysieke leefomgeving en haar grondgebied. De omgevingsvisie is onder de Omgevingswet een verplicht instrument voor het Rijk, provincies en gemeenten. Voor visies was dit eerder niet het geval. Deze verplichting geldt niet voor waterschappen. Waterschappen kunnen een visie vaststellen in een beleidsdocument maar ook in bijvoorbeeld een Wateragenda.

De omgevingsvisie kan voor u belangrijk zijn, omdat zij richting geeft aan het gemeentelijk beleid en omdat het gevolgen kan hebben voor toekomstige bedrijfsvoering en keuzes hierin voor uw bedrijf. Bijvoorbeeld als u uitbreidingsplannen heeft of uw bedrijfsactiviteiten wilt wijzigen. Vanaf 1 januari 2024 is er een overgangsperiode. Als uw gemeente gaat werken aan de nieuwe omgevingsvisie is het goed dat u de mogelijkheid gebruikt om hierover mee te denken (participatie).

Omgevingsplannen

De bestemmingsplannen van uw gemeente worden per 1 januari 2024 een omgevingsplan op basis van het overgangsrecht. Een omgevingsplan bevat niet alleen informatie over de bestemming van een plek, maar ook regels over geluid en bodem – soms ook over zaken energiemaatregelen en duurzaamheid.

Waterschapsverordeningen

In de waterschapsverordening staan de regels van de waterschappen voor activiteiten in de nabijheid van oppervlaktewater en waterkeringen. De regels gelden voor het onttrekken van grond- en oppervlaktewater en voor het lozen op oppervlaktewater of zuiveringsinstallaties. U vindt de waterschapsverordening vanaf 1 januari 2024 in het Omgevingsloket.

Gemeentelijke verordeningen

U vindt de gemeentelijke verordeningen voor de fysieke leefomgeving uiteindelijk grotendeels in het omgevingsplan. Het is verstandig om zowel in het omgevingsplan als de verordeningen op de website van uw gemeente te controleren of er regels zijn voor een bepaalde activiteit. Er geldt een overgangsperiode van 1-1-2024 tot eind 2031 waarin veel verordeningen opgaan in het omgevingsplan. Daarnaast blijven er naast het omgevingsplan gemeentelijke verordeningen bestaan, zoals de Algemene plaatselijke verordening (APV).

Soort

Bedrijfsleven